Skip to content
Kezdőlap » C-vitamin

C-vitamin

C-vitamin

Erősítsd meg immunrendszered, és védd meg magad a hideg hónapokban!

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek, kis mennyiségben szükségesek, biológiailag aktív, szerves vegyületek.

Vízben oldódó vitamin, vizelettel ürül, ezért a naponta biztosítandó mennyiséget be kell vinnünk, hogy elkerüljük a hiánytünetek kialakulását.
Túladagolni nehéz, hiszen a felesleget a szervezet kiválasztja.

A megfelelő beviteli mennyiséget fontos szem előtt tartani azonban, mert a hosszútávon bevitt nagyobb mennyiséget elfogyasztva gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat.

Az egyszerre bevitt mennyiség befolyásolni tudja a felszívódását. Fokozatos arányosság, valamint az egyszerre nagyobb mennyiség bevitelének csökkentése eredményeként több fog belőle arányosan felszívódni. (Egyszerre maximum 500-700 mg-ot célszerű pótolni rövidtávon). Célszerű naponta többszöri, kisebb dózisokban való pótlása.

Szerepe:

  • sejt légzésben
  • sejtközötti állomány képzésben (kötő-, porc-, csontszövet képzés)
  • sebek, csonttörések gyógyulásában (érrendszeri működés)
  • kollagén képzés
  • erősítik a hajszálerek falát
  • fontos az izmok, ínszalagok és íny egészségének fenntartásához
  • immunrendszer normál működésében
  • vas felszívódásának növelésében
  • oxidatív stresszes állapottól való védelem nyújtásban
  • antioxidáns hatás

Hiány esetén fellépő tünetek:

  • megdagadt ízületek, ízületi fájdalmak
  • nehezen gyógyuló sebek, zúzódások
  • véredények gyengülése, vérzékenység orrvérzés, bőr alatti bevérzések gyenge vérző fogíny, foghullás
  • fáradtság, levertség

Ahhoz, hogy ne alakuljon ki hiányállapot, fontos a megfelelő vitamin bevitel, napi minimum 80-100mg C-vitamin étkezés során. Szakmai szervezetek napi 1000-2000mg-ig tekintik biztonságos bevitelnek a C-vitamin bevitelt.  Ezen felüli mennyiség hosszútávú pótlása nem előnyös, hiszen hasmenést és gyomornyálkahártya irritációt is okozhat.

Tudtad? A C-vitamin egy fényre, lúgra, levegőre, oxidálószerre, hőre érzékeny vitamin. A hőre való érzékenység ténye különösen fontos azoknál, akik nyersen szinte alig fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt. Sütés, főzés, újbóli felmelegítés hatására az ételekben való mennyisége csökken.

Próbáljuk meg természetes forrásokból bevinni a C-vitamin szükségletünket.

Zöldségeket, gyümölcsöket lehetőleg nyersen fogyasszuk el.

Fő forrása: zöldpaprika, brokkoli, káposzta, karfiol, karalábé, narancs, mandarin, grapefruit, eper, málna, ribizli.

  • Zöldpaprika 150mg/ 100g
  • Paradicsom 10-25mg/100g
  • Káposzta 45-55mg/100g
  • Feketeribizli 160-180mg/100g
  • Csipkebogyó (friss) 400mg/100g
  • Csipkebogyó (szárított) 100mg/100g
  • Burgonya 10-20mg/100g
  • Citrom, narancs, grapefruit, mandarin 40-50mg/100g
  • Karfiol 50-60mg/100g
  • Paraj 40-50mg/100g
  • Alma, körte 5-6mg/100g
  • Tudtad? Dohányzás, terhesség és betegség esetén nő a szervezet C-vitamin igénye.

    A WellMedic Egészségközpont elkötelezett híve az egészséges életmódnak.