Skip to content
Kezdőlap » E számok

E számok

E-számok, figyeled?

Az E számok az élelmiszeriparban az adalékanyagok kódjai, amelyek az Európai Unióban engedélyezett anyagokat jelölik. Az E számok különböző típusú anyagokat takarnak, például színezékeket, tartósítószereket, édesítőszereket, emulgeálókat, stb.

Míg sok E számot az élelmiszerek tartósítására vagy textúrájának javítására használnak, egyesek egészségtelenek lehetnek nagy mennyiségben. Azonban vannak olyan E számok, amelyek teljesen ártalmatlanok és természetes eredetűek is.

Nézzünk néhányat a teljesség igénye nélkül:

„Jó” E számok

Az alábbiak a „jó” E számok, amelyek természetesek, biztonságosak és tápláló hatással is rendelkezhetnek:

E100 – Kurkumin: A kurkuma növényből származó természetes sárga színezék. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású.

E200Borkősav:  Tartósítószer, amelyet elsősorban borban, üdítőitalokban és egyéb savanyú ízű élelmiszerekben alkalmaznak.

E300 – Aszkorbinsav (C-vitamin) A C-vitamin, amely erős antioxidáns. Erősíti az immunrendszert, segíti a bélflóra működését és javítja a bőr állapotát.

E330 – Citromsav: A citromokból és más gyümölcsökből származó sav. A citromsav természetes tartósítószer, segíti az étel frissességének megőrzését és javítja az ízt.

E415 – Xantángumi: Sűrítő és stabilizáló szer, amelyet gyakran használnak gluténmentes termékekben.

E500 – Nátrium-bikarbonát (szódabikarbóna): A szódabikarbóna, amit a sütés során használnak. Segít az ételek emészthetőségén, és az étel puffasztását is elősegíti.

E575 – Laktátok (tejsav): A tejsav egy természetes sav, amit a tejtermékekben és fermentált ételekben találunk. Segíthet a bélflóra egészségének megőrzésében és könnyebbé teszi az étkezés emésztését.

E422 – Glicerin: A glicerin egy természetes, szénhidrát alapú vegyület, amit növényi olajokból nyernek. Hidratálja a bőrt és az élelmiszerek nedvességtartalmát megőrzi.

E440 – Pektin: Egy természetes rost, amely főleg gyümölcsökben található (pl. alma, citrusfélék).Zselésítő anyagként működik, segít a gyümölcslekvárok és zselék készítésében, emellett javítja az emésztést.

E901 – Méhviasz:A méhek által termelt természetes anyag, amit az élelmiszerek felületén használnak. Ártalmatlan, és gyakran alkalmazzák gyümölcsök, például almák és citrusfélék felületén fényesítőként.

Az ilyen típusú adalékanyagok segítenek az ételek textúrájának, színének és frissességének megőrzésében, miközben gyakran természetes forrásokból származnak.

,,Rossz,, E számok

Bár a legtöbb E szám biztonságos és engedélyezett az EU-ban, vannak olyan adalékanyagok, amelyek nagy mennyiségben károsak lehetnek, például:

E120- Karmint: Állati eredetű színezék, ami nem mindenki számára elfogadható (vegetáriánusoknak, vegánoknak).

E951 – Aszpartám: Mesterséges édesítőszer, ami egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki.

E621- Nátrium-glutamát: Általános ízfokozó, ami túlzott mennyiségben fejfájást és egyéb mellékhatásokat okozhat.

E110 – Sunset Yellow FCF: Mesterséges színezék, amely allergiás reakciókat válthat ki, különösen a gyermekeknél. Az E110 színezék hozzájárulhat hiperaktivitáshoz és más viselkedési problémákhoz is.

E102 – Tartrazin: Egy másik mesterséges színezék, amely hasonlóan allergiás reakciókat okozhat, például bőrkiütést, légzési nehézségeket. A színezék főként üdítőitalokban, édességekben és snackekben fordul elő.

E621 – Mononátrium-glutamát (MSG): Ízfokozó, amely az érzékeny embereknél fejfájást, szédülést, illetve „Kínai étterem szindróma” néven ismert tüneteket okozhat.

E1020 – Polivinil-pirrolidon: Stabilizálószer, amelyet a zöldségek és gyümölcsök feldolgozása során használnak, de erősebb allergiás reakciókat válthat ki.

E955 – Szacharin: Mesterséges édesítőszer, amely az édes íz hatásának elérésére szolgál, de a túlzott fogyasztása felvethet egészségügyi kérdéseket, bár a mai kutatások szerint biztonságosnak tartják.

E212 – Kálium-benzoát: Tartósítószer, amely bizonyos körülmények között benzol formájában rákkeltő vegyületeket képezhet. A benzoát érzékeny embereknél allergiás reakciókat válthat ki.

E950 – Aceszulfám-K: Mesterséges édesítőszer, amely hosszú távú fogyasztás esetén növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

E250 – Nátrium-nitrit: Használják húsok tartósítására, de a túlzott fogyasztása hozzájárulhat a nitrózaminok képződéséhez, amelyek potenciálisan rákkeltő hatásúak.

Bár a legtöbb E-szám biztonságos, fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy bizonyos adalékanyagok érzékeny egyéneknél allergiás reakciókat válthatnak ki, és hogy ezek túlzott fogyasztása hosszú távon nem minden esetben ajánlott.

A WellMedic Egészségközpont elkötelezett híve a tudatos táplálkozásnak.