C-vitamin
Erősítsd meg immunrendszered, és védd meg magad a hideg hónapokban!
A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek, kis mennyiségben szükségesek, biológiailag aktív, szerves vegyületek.
Vízben oldódó vitamin, vizelettel ürül, ezért a naponta biztosítandó mennyiséget be kell vinnünk, hogy elkerüljük a hiánytünetek kialakulását.
Túladagolni nehéz, hiszen a felesleget a szervezet kiválasztja.
A megfelelő beviteli mennyiséget fontos szem előtt tartani azonban, mert a hosszútávon bevitt nagyobb mennyiséget elfogyasztva gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat.
Az egyszerre bevitt mennyiség befolyásolni tudja a felszívódását. Fokozatos arányosság, valamint az egyszerre nagyobb mennyiség bevitelének csökkentése eredményeként több fog belőle arányosan felszívódni. (Egyszerre maximum 500-700 mg-ot célszerű pótolni rövidtávon). Célszerű naponta többszöri, kisebb dózisokban való pótlása.
Szerepe:
- sejt légzésben
- sejtközötti állomány képzésben (kötő-, porc-, csontszövet képzés)
- sebek, csonttörések gyógyulásában (érrendszeri működés)
- kollagén képzés
- erősítik a hajszálerek falát
- fontos az izmok, ínszalagok és íny egészségének fenntartásához
- immunrendszer normál működésében
- vas felszívódásának növelésében
- oxidatív stresszes állapottól való védelem nyújtásban
- antioxidáns hatás
Hiány esetén fellépő tünetek:
- megdagadt ízületek, ízületi fájdalmak
- nehezen gyógyuló sebek, zúzódások
- véredények gyengülése, vérzékenység orrvérzés, bőr alatti bevérzések gyenge vérző fogíny, foghullás
- fáradtság, levertség
Ahhoz, hogy ne alakuljon ki hiányállapot, fontos a megfelelő vitamin bevitel, napi minimum 80-100mg C-vitamin étkezés során. Szakmai szervezetek napi 1000-2000mg-ig tekintik biztonságos bevitelnek a C-vitamin bevitelt. Ezen felüli mennyiség hosszútávú pótlása nem előnyös, hiszen hasmenést és gyomornyálkahártya irritációt is okozhat.
Tudtad? A C-vitamin egy fényre, lúgra, levegőre, oxidálószerre, hőre érzékeny vitamin. A hőre való érzékenység ténye különösen fontos azoknál, akik nyersen szinte alig fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt. Sütés, főzés, újbóli felmelegítés hatására az ételekben való mennyisége csökken.
Próbáljuk meg természetes forrásokból bevinni a C-vitamin szükségletünket.
Zöldségeket, gyümölcsöket lehetőleg nyersen fogyasszuk el.
Fő forrása: zöldpaprika, brokkoli, káposzta, karfiol, karalábé, narancs, mandarin, grapefruit, eper, málna, ribizli.
Tudtad? Dohányzás, terhesség és betegség esetén nő a szervezet C-vitamin igénye.
A WellMedic Egészségközpont elkötelezett híve az egészséges életmódnak.